Владика Николај Велимировић

Standard
    • И коса вам је на глави избројана, а камоли ваши пријатељи и непријатељи на земљи! Не бојте се, дакле, да ћете имати сувише пријатеља ни сувише непријатеља; нити се бојте да ће вас баши непријатељи савладати, нити се надајте да ће вас ваши пријатељи одбранити! Само се старајте да имате Бога за пријатеља, и не бојте се ничега!

  • Као што трешња не доноси плода пре него што отресе цвет, тако ни човек не може донети плода духовног док не отресе са себе телесну сујету и спољашње кинђурење.
  • Питам чулног човека:ко си ти? А он одговара: ја сам ја-И мисли на своје тело.Питам мисаоног човека:ко си ти? А он одговара: два странца видим у себи, и ја се пробијам између њих, гостујући час у једног час у другог. И мисли на инстиктивну и свесну душу своју.

    Питам духовног човека: ко си ти? А он одговара: има неко у дну душе моје; пружам руке да га дохватим, но видим, да би ми за то требале руке дуже од васионе. Питај њега, ко сам ја?

  • Несрећа коју Бог попушта на нас, боља је од среће, коју сами себи зидамо. На своје верне Бог увек благовремено попушта несрећу. То је глас пријатеља, који у поноћи виче заспалим:пожар! Мудар оставља запаљену кућу да гори, а он бежи са животом. А луд кука усред огња и чека, да и он изгори у пламену куће.
  • Тражити истину значи тражити предмет љубави. Тражити пак истину као оружје, или тражити је ради употребе, значи тражити истину ради прељубе. Ко тако тражи истину, томе истина баца кост, коју тражи, али сама се скрива од њега иза зидова од три света. Иза зидова, душа, од три света!
  • Грех је поверовати неком другом а не Исусу Христу и поћи за неким другим а не за Христом. Сви греси и сва безакоња могу се уписати под та два слова: неверовање Христу и неидење за Христом. Вера и владање – то двоје обухвата сав пут земаљских путника. Вера у Христа и владање по Христу представља здравље синова Божијих. Неверовање Христу и невладање по Христу представља запаљење ума и срца човечијег – болест од пакленог огња и дима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *