Историја

Page

На овој страни су приказана најновија 4 поста. Претходне постове можете пронаћи избором категорије Историја у менију Категорије Постова испод.

  Келнска катедрала и три мудраца из Библије

  Живјети у Западном свијету данашњице за једног православног Хришћанина значи да ће често долазити у додир са римокатоличким и протестантским светим мјестима. Некада ће ти сусрети такође свједочити о повезаности и испреплетаности тих хришћанских деноминација са православном. Један о таквих сусрета је онај са Келнском катедралом у Њемачкој. Заштитницима Келнске катедрале се сматрају Св. Богородица и Св. апостол Петар.

  Наиме, поред импресивности саме грађевине у готском стилу, друге по висини у Европи и треће у свијету (са 157,38 м), катедрала у Келну је значајна јер се у њој налазе мошти три мудраца из Библије, који су дошли да се поклоне Исусу по Његовом рођењу (Јеванђеље по Матеју 2, 1-12). Дошавши у Јерусалим, они питају:

  Гдје је Цар Јудејски што се родио? Јер смо видјели његову звијезду на истоку и дошли смо да му се поклонимо.

  Мудраци су дали као поклон младенцу злато, тамјан и смирну. Симболика дарова је злато Христу као цару, тајман као Богу, а смирна као човеку.

  Историја како су мошти мудраца доспјеле у Келн укратко је следећа. Прво их је у Персији открила равноапостолска Јелена и пренијела у Константинопољ (данашњи Инстамбул). Потом су ту чуване вијековима у Цркви Св. Софије. Милански епископ Евстрогиј их је пренио у Милано у Италији, 344. год. А онда их 1164. год. по освајању императора Фридриха Барбаросе архиепископ Рејнолд преноси у Келн. Десет година се радио саркофаг од злата, сребра и драгог камења у ком ће се чувати мошти. Тек касније је започела и градња катедрале (у 1248. год.) и трајала у прекидима све до 1880. год. (а и данас се непрестано реконструирају и одржавају поједини дијелови, као на примјер, витражни прозори).

  img_20170709_150916158_35427249460_o

  Саркофаг са моштима Света Три Краља (њем. Dreikönigsschrein)

  У католичкој и другим западним Црквама се три мудраца (гдје зе називају Света Три Краља) прослављају 6. јануара за вријеме Богојављења. Иако у православној Цркви не постоји посебан дан посвећен мудрацима, у византисјким рукописима се помиње поклоњење мудраца.

  Са друге стране (да оправдамо поменуту испреплетаност хришћанских деноминација на почетку текста), дарови мудраца се чувају у српском православном манастиру Св. Павла на Светој Гори. Наиме, дарови су до 4. вијека чувани у Јерусалиму, да би их у то вријеме император Аркадиј пренио у Константинопољ (такође су чувани у храму Св. Софије). Послије пада Константинопоља, Марa Бранковић, удовица султана Мурада II, их преноси на Атонску Гору.

  За крај податак да је Келнска катдерала најпосјећенија туристичка дестинација у Њемачкој.

  Више слика из Келнске Катедрале у нашој галерији.

   

  Извори

  https://www.koelner-dom.de

  http://www.pravoslavie.ru

  http://www.pravenc.ru

  Цијели пост ...

  Чудесно откровење апостолу Петру (Д. А. 10)

  Созерцање

  Да созерцавам Чудесно откровење апостолу Петру (Д. А. 10), и то:

  Цијели пост ...

  Св. Тавита

  ТАВИТА (што значи срна) беше ученица апостолска и живљаше у Јопи, садањој Јафи. Она беше пуна добрих дела и милостиње (Д. А. 9, 36). Но занеможе изненадно и умре. У то време апостол Петар беше у граду Лиду. И послаше ожалошћени ученици по Петра молећи га да дође и утеши родбину. Дошавши велики апостол Христов нареди свима да изађу из собе где лежаше мртвац, па клече на молитву. Када сврши молитву, викну попут мртвог тела: Тавито, устани! - И Тавита отвори очи и устаде. Поводом овог дивног чуда многи повероваше у Христа Господа. (извор Српска Православна Црква)

  Не умре Тавита, да више не живи,
  Но да чудо буде, да се свет задиви.
  Крај мртвога одра Петар смерно клече.
  И молитву топлу Господу изрече.
  Васкрситељ Господ, срца милоснога
  Молитву услиша апостола свога.
  Па мртвоме телу живу душу врати,
  И Петар неверне у веру обрати.
  О дивнога чуда, у свет невиђена!
  Именом Христовим смрт је побеђена.
  Смрт је побеђена, и живот ликује.
  Тавита се млада животу радује.
  Радује се више но животу своме
  Што послужи чудом свету неверноме.
  Васкрснула телом! то неверни чуше,
  И њихне из мртвих васкрснуше душе.
  О велики Петре, Христов служитељу,
  Помоли се за нас своме Спаситељу,
  Васкрсни нам душу, у блато зариту,
  Ти што силом Божјом васкрсе Тавиту.

  Извор: Охридски Пролог, Св. Владика Николај Велимировић

  Цијели пост ...

  Храм Светог Саве

  Храм Светог Саве у Београду је највећи српски православни храм. Заправо, он је највећи православни храм на Балкану. Налази се у општини Врачар, а подигнут негде на месту где се сматра да је 1594. године Коџа Синан-паша спалио мошти Светог Саве.

  Цијели пост ...